Såhär tar du hand om din gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Investera i gjutjärn som räcker hela livet

Under livslängden för en gjutjärnspanna så får den utstå mycket stryk, Gastróma lär dig hur du tar han om din panna på bästa sätt i denna guide.

Inför första användningen

För att få ut så mycket som möjligt av din nya gjutjärnspanna så är det viktigt att den bränna in ordentligt, oftast så görs detta redan på fabriken.

Såhär gör du för att bränna in din panna för första gången:

  1. Tvätta pannan med varmt vatten, var noga med att inte använda diskmedel.
  2. Torka gjutjärnet omsorgsfullt och stryk in med rapsolja.
  3. Hetta upp pannan på spisen, detta kan göras på gasspis, induktionshäll eller i ugnen.
  4. När pannan är varm, tillred din mat.
  5. Låt pannan svalna, och diska med varmt vatten endast.
  6. Torka pannan, gärna på spisen.

Rostborttagning

Om du har en äldre gjutjärnspanna som har stått i skåpet under några år så kan rostpartiklar bildas på ytan. Bli inte skrämd av detta och kasta absolut inte bort pannan, följ bara dessa steg så blir din panna precis som ny igen:

  1. Rengör din gjutjärnspanna noggrant med stålull.
  2. Tvätta pannan med varmt vatten, var noga med att inte använda diskmedel.
  3. Torka gjutjärnet omsorgsfullt och stryk in med rapsolja.
  4. Bränn in din panna på spisen i ungefär 10-15 minuter tills det att röken lägger sig.
  5. Låt svalna och torka ur.

Återställ din panna efter kraftigt bruk

Under service i professionella kök så utsätts utrustningen för kraftigt bruk så det är viktigt att veta hur man på bästa sätt tar hand om den. Mat som bränt fast i gjutjärnet fås bort bäst på följande sätt:

  1. Häll ett lager flingsalt i botten på pannan, se till att saltet är jämnt fördelat.
  2. Hetta upp pannan till hög temperatur på spisen i ungefär 2-4 minuter, saltet kommer nu att byta färg och få en brun/svart nyans.
  3. Tvätta pannan med varmt vatten, var noga med att inte använda diskmedel.
  4. Torka gjutjärnet omsorgsfullt och stryk in med rapsolja.
  5. Bränn in din panna på spisen i ungefär 10-15 minuter tills det att röken lägger sig.
  6. Låt svalna och torka ur.

Varför välja gjutjärn?

Förutom att de kan hålla för dagligt bruk i flera decennier så ger en gjutjärnspanna en otroligt fin stekyta. De passar in i alla typer av kök, varesig du lagar husmanskost, indiskt eller italienskt. En panna med lång livslängd ter sig mer miljövänlig än exempelvis en teflonpanna som lätt skadas efter bara något års användning.

Gjutjärn är snyggt, rent och stilfullt!

Det finns olika typer av kokkärl i gjutjärn, både icke emaljerade och emaljerade, om du vill lära dig mer om skillnaden så är du välkommen att läsa vidare här.

Produkter av gjutjärn

Lär dig mer om gjutjärn

Resan från järntacka till gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Ett hantverk som gått i arv över generationer

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Såhär tar du hand om din gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Laga mat i gjutjärnsgryta

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.