Knivskola med Gibrand – Kockkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Kockkniven
Kockkniven är en oumbärlig del i de flesta professionella kockars verktygslåda. Den är även en av de mest mångsidiga knivarna som du kan ha i ditt eget kök. Det finns många olika typer av kockknivar på marknaden idag, men de flesta har ett knivblad som är mellan 20-30 cm långt och en vikt som varierar från 200-300 gram.
Kockkniven är idealisk för att skära, hacka, skiva och tärna en mängd olika ingredienser, inklusive kött, fisk, grönsaker och frukt. Det spetsiga knivbladet gör det lätt att punktera och göra precisionsarbeten medan den långa eggens längd möjliggör att man kan göra långa, jämna snitt.
Förutom att ha ett bra knivblad är handtaget också en viktig faktor när man väljer en kockkniv. Handtaget ska vara ergonomiskt utformat för att passa din hand och ge dig ett bekvämt och säkert grepp. Vanligtvis är handtaget tillverkat av trä, plast eller kompositmaterial som ger både hållbarhet och enkel rengöring.
Det finns också olika typer av knivblad att välja mellan, såsom japanska eller västerländska kockknivar. Japanska kockknivar har vanligtvis en mycket skarpare egg än de västerländska, vilket gör dem idealiska för fina skärningar av kött eller fisk. Å andra sidan har västerländska kockknivar vanligtvis ett tyngre blad och är därför bättre för att hacka grönsaker och råvaror som kräver lite mer kraft.
För att bevara kockknivens skärpa bör du se till att använda en slipsten eller en vassdragare regelbundet för att hålla knivbladet i toppskick.
Sammanfattningsvis är kockkniven en oumbärlig del i ditt kök om du vill ha ett mångsidigt och effektivt verktyg som kan användas för att bearbeta en mängd olika råvaror. Med rätt skötsel och underhåll kan en kockkniv vara en lojal följeslagare i ditt kök i många år framöver.
Kockknivar
Läs mer om knivar
Tamahagane-stål: Hemligheten bakom de finaste japanska knivarna
Tamahagane är en typ av ädelt stål som har använts i århundraden för att skapa de finaste japanska svärden och knivar. Stålet tillverkas på ett traditionellt japanskt sätt och är känt för sin mytomspunna kvalitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka Tamahaganes historia, tillverkningsprocess och vad som gör stålet så speciellt.
Knivskola med Gibrand – Kockkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Brödkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Skalkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Filékniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Specialknivar
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.